dimarts, 19 d’abril del 2011

Tossa de Mar

Tossa de Mar  by Queralt Vegas
Tossa de Mar , a photo by Queralt Vegas on Flickr.

Tossa de Mar és una vila i municipi de la comarca de la Selva, anomenat simplement Tossa fins el 1985. Es situa a tocar de les comarques del Baix Empordà i el Gironès, limita amb els municipis de Lloret de Mar, Vidreres, Caldes de Malavella, Llagostera i Santa Cristina d'Aro.

El terme de Tossa de Mar està format per una vall, aïllada dels municipis veïns per els cims del Massís de Cadiretes - l'Ardenya, (Puig de Cadiretes de 519 m, Turó d'en Rosell de 340 m i d'altres) on està plenament integrada (més de 2600 Ha estan dins l'àmbit del PEIN del Massís de Cadiretes). El relleu es molt muntanyós amb pendents superiors al 20% i la proximitat al mar del turons conformen un litoral abrupte, típic de la Costa Brava, amb multitud de penya-segats i petites cales, moltes de les quals són de difícil accés.
Tossa de Mar és una de les poblacions més mítiques de la Costa Brava. La bellesa de les seves platges i boscos i del seu patrimoni històric i cultural, fan d'aquest indret un punt de referència obligada per al turisme.
La Vila Vella, que es l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana i que va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional l'any 1931, es troba dins d'un recinte emmurallat construït entre els segles XII i XIV, com a defensa pels problemes amb la pirateria, se'n conserva gairebé la totalitat del perímetre original i tres grans torres cilíndriques anomenades des Codolar, de ses Hores i d'en Joanàs. Dins la Vila Vella està emplaçat el Museu Municipal a l'anomenada Casa Falguera (s. XIV) o cal Governador, un dels museus d'art contemporani mes antics (1935) amb obres de grans artistes, com Marc Chagall, Jean Metzinger, André Masson, Georges Kars, Oscar Zügel, els catalans Rafael Benet, Josep Mompou, Pere Creixams, Enric Casanovas, Emili Bosch-Roger, entre altres; molts dels quals passaren temporades a la vila els anys trenta i alguns fins i tot a la postguerra, formant-hi una mena d'Escola de Tossa.

A la Vila Nova, desenvolupada el segle XVIII, fora muralla, a partir del barri de la Roqueta, just al costat del portal de la muralla, hi destaca l'església parroquial, un monumental edifici barroc, i l'antic Hospital, també barroc, ara seu de la Casa de Cultura.

"El Pelegrí" o "El Vot del poble" és una tradició popular del poble de Tossa que es celebra cada 20 de gener -diada de Sant Sebastià-, com una prometença ancestral dels habitants de Tossa.
Diu la tradició que la pesta es va abatre sobre la vil·la i els tossencs van demanar la intercessió de Sant Sebastià màrtir, prometent-li que anirien perpètuament tots en pelegrinatge fins a la seva capella més propera. L' epidèmia desaparegué i els vil·latans compliren el seu vot. Anys després, demanaren i reberen autorització eclesiàstica per enviar un sol home en representació de tot el poble fins a Santa Coloma de Farners. Així va néixer la tradició d'"El Pelegrí", el qual ha continuat fins els nostres dies.
"El Vot del poble" és, doncs, el compromís cívic i religiós de Tossa de renovar cada any l'antiga prometença feta a Sant Sebastià, en el qual intervenen l'Ajuntament i la Parròquia. El Consistori disposa d'un regidor encarregat especialment de vetllar per tot allò que fa referència al compliment del Vot, que rep el nom de Síndic i té unes funcions molt específiques.