divendres, 22 d’abril del 2011

La dansa de la Mort al carrer dels cargols

La Processó de Verges, Festa Tradicional d'Interès Nacional, és la representació anual d'un misteri tradicional que té les seves arrels en l'origen del teatre català, en plena època medieval.

La Processó s'escenifica únicament la nit de cada Dijous Sant, aquest any, i d'entre els seus elements destaca La Dansa de la Mort, l'única que per tradició ha sobreviscut al pas del temps i des de l'època medieval ha arribat a nostres dies de manera viva i sense interrupció per recordar-nos que el temps és breu.

El cos de la Dansa de la Mort està format per deu membres que es distribueixen en grups de cinc. El primer grup és l'encarregat d'executar la coreografia, mentre que la resta s'ocupa d'ambientar. Els cinc intèrprets que dansen, dos adults i tres infants van vestits d'esquelets i porten instruments simbòlics-dalla, bandera, rellotge sense agulles i platets amb cendra-. Els altres cinc van vestits amb túniques negres i avancen seguint el ritme però sense executar els passos de la dansa.

La Processó de Verges està estructurada en dues parts: la primera, la representació de la Passió de Crist, tenen lloc a les deu de la nit a la plaça del poble on s'escenifiquen els principals actes de la vida de Jesús, posant especial èmfasi en els últims dies i en la seva venda, detenció i condemna.

Els actes de la representació són la conversió de la Samaritana, l'entrada de Jesús a Jerusalem, l'últim sopar, el Sanedrí o la venda de Jesús, la Dansa de la Mort, l'Hort de Getsemaní i la presentació de Jesús a Pilat.

La segona part té lloc a les dotze i és la processó pels carrers del poble, es realitza un cop condemnat i quan els actors es traslladen a l'església, Jesús amb la creu comença el seu recorregut. A partir d'aquest moment els carrers de la vila es transformen en l'escenari per on discorren els actors fins que tornen novament a l'església, on acaba la processó.

La processo de Verges
La processo
Vídeo