divendres, 21 d’octubre del 2011

Sant Joan de Vilafranca del Penedès.

El 1307 va ser erigida aquesta capella gòtica sobre una esglesiola més antiga del segle XII que tenia l’orde dels hospitalers de Sant Joan de Jerusalem . Aquesta mateix orde fou la que construí aquesta segona fase, que romangué intacta fins al segle XVI, quan s’hi realitzaren moltes modificacions. Més tard, va ser utilitzada com a caserna militar durant la guerra del Francès, també com a magatzem, i finalment retornà a la seva funció natural, la del culte cristià.


La capella de Sant Joan de Vilafranca és d’una sola nau i, tot i ser d’estil gòtic , en resten vestigis que recorden al més pur romànic català, com la façana principal, que compta amb una porta d’arc de mig punt ornamentada per arquivoltes motllurades i columnes amb capitells decorats amb motius florals. No obstant, el fantàstic rosetó situat just sobre la porta ens recorda el seu marcat estil gòtic, juntament amb el campanar de planta octogonal adossat a la mateixa façana, que data del segle XVI i que compta amb vuit finestrals a la part superior, alguns dels quals contenen les campanes que repiquen les hores a Vilafranca.

L’interior de l’església és caracteritzat per la seva planta rectangular i l’absis poligonal, que quedà d’aquesta manera després de l’última restauració, en la que també es descobrí un portal romànic completament aparedat al costat del campanar, probablement antiga entrada a la capella dels monjos hospitalers . Per altra banda, també en cal destacar els finestrals dels laterals i l’absis, estilitzades obertures d’arc apuntat i suportades per petites pilastres, capitells i arquivoltes motllurades arrodonides. Al costat d’una d’elles s’hi conserva una creu esculpida en relleu sobre pedra tosca, i també les marques dels picapedrers que realitzaren els carreus en algunes d’aquestes polides pedres poligonals. Aquestes senyals servien per comptar el nombre de carreus tallats per cada picapedrer, element imprescindible per poder abonar el preu de cadascun d’ells un cop finalitzada l’església.