dimecres, 19 d’octubre del 2011

Sant Cristòfol de la Granada del Penedès

Aquest temple va substituir al segle XVI a un d’anterior dedicat també a Sant Cristòfol que estava situat dins del recinte proper del castell de la Granada .

La sòbria façana està presidida per la porta principal amb una ornacina a la part superior amb una imatge de Sant Cristòfol que porta el nen Jesús a l’espatlla, tot travessant un riu, com a símbol de la travessa de la vida.

Destaca altiu el magnífic campanar barroc de planta octogonal, aixecat l’any 1676 amb obertures als quatre vents i amb un doble campanar a la part superior que li proporciona una imatge esvelta i elegant.

L’interior de l’església conserva uns magnífics relleus en guix , datats al segle XVII (apareix en alguna capella la data de 1671) que decoren les voltes de creueria de les diverses capelles i del cor i les respectives claus de volta. Les nerviacions estan decorades amb relleus policromats amb elements geomètrico-vegetals, entre els que destaquen de forma important unes magranes als extrems, fent referència clara al nom de la població.

A les claus es representen els sants titulars de les capelles i temàtiques religioses (Sant Isidre envoltat de ceps i vinya, magranes i espigues de blat i multitud d’ocells picotejant els fruïts i animals menjant el blat; dos àngels que sostenen la Sagrada Forma a peu d’un magraner dins d’un gran Sol que escampa la seva Llum al bell mig de la cúpula central, cúpula que es ostenta damunt de petxines laterals on estan representats els quatre Evangelistes; Sant Antoni de Pàdua amb el lliri a la ma; Sant Joan Baptista amb el corder i la creu) i la Verge Maria (sota el cor, la Immaculada emergent de la mitja lluna i, el Sol i la Lluna als laterals; la Verge amb el Nen davant una ermita, envoltada d’elements vegetals i àngels que sostenen el text de l’Ave Maria en llatí)