dilluns, 7 de març de 2011

Gallecs

Gallecs by Queralt Vegas
Gallecs a photo by Queralt Vegas on Flickr.
Gallecs és un espai rural envoltat de grans nuclis urbans a cavall de les comarques del Vallès Oriental i Vallès Occidental. Administrativament pertany als municipis de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Montcada i Reixac, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall.
El seu gran interès paisatgístic es deu al fet que es tracta d'un dels últims espais sense urbanitzar de les comarques abans esmentades. A més, és un connector biològic entre les serres del litoral i els espais naturals de l'interior. És un espai fràgil i vulnerable de gran interès ornitològic per espècies nidificants, migradores i hivernants. A Gallecs s'hi practica l'agricultura sostenible[cal citació] i és a més un espai de lleure. Les masses forestals estan formades per boscos mixts d'alzines i pins amb roures.
Respecte al seu patrimoni cultural destaca l'església de Santa Maria de Gallecs (romànica) i masies com Cal Veira, Ca l'Estany, Can Ferran, Can Cruz, Can Jornet i la Torre d'en Malla.
L'any 1968 el Pla director de l'àrea metropolitana de Barcelona preveia la construcció d'una gran ciutat per uns 130.000 habitants en aquesta zona. Tot i que es van dur a terme algunes expropiacions, la gran pressió popular i l'arribada de la democràcia van impedir la realització d'aquest projecte.

L'any 1981 es va firmar un conveni entre l'Ajuntament de Mollet del Vallès i la Generalitat de Catalunya que va posar fi definitivament a aquest projecte. Actualment és un espai agrícola i de lleure de gran valor, ja que està envoltat de zones urbanes i de polígons industrials.