dimecres, 2 de febrer de 2011

Sant Joan de Valls


Sant Joan de Valls
Cargado originalmente por Queralt Vegas
El campanar de l'esgésia de Sant Joan és tot un símbol de la ciutat. La seva espectacular alçada, 74 metres, el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya i en un privilegiat mirador del Camp de Tarragona.

Les obres de construcció d'aquest ingeni de pedra i ferro van començar al més de març de 1896. L'autor del projecte va ser l'arquitecte barceloní Francesc Villar i de l'execució de les obres se'n va encarregar el mestre vallenc Joan Oller. Després d'uns mesos, durant la festivitat de Santa Úrsula de 1897, el flamant campanar nou va ser beneït en un acte que va suposar un gran aconteixement per la ciutat de Valls.

Al llarg dels anys, la pedra calcària utilitzada a l'obra va ser causant d'un greu procés de degradació de l'estructura. Els treballs realitzats per la Comissió pro-restauració del campanar de Valls i les aportacions econòmiques de molts vallencs va permetre la consolidació i restauració de tota la pedra de la part superior de la edificació, mitjançant un treball laboriós que va començar a l'any 1984.

Les campanes del campanar de Valls van ser instal·lades a la dècada dels quaranta ja que les anteriors (més grans i amb nom propi: La Joana, la Tecla, la Penc-penc, etc.) van ser foses durant la guerra. Per la conmemoració del centenari s'ha instal·lat un sistema informàtic que acciona l'engranatge mecànic de les campanes que anuncien, amb diferents tocs, els aconteixements festius i religiosos de la ciutat.

2 comentaris:

Màrius Domingo de Pedro ha dit...

Molt bon bloc i mot bones fotos, l'acabo de descobrir, felicitats!
Et puc agafar un campanar?
Per a recomanar el teu bloc, més que res.

Queralt Vegas ha dit...

Marius, cap problema, però si l'utilitzes m'envies un e-mail ;-)