dimarts, 16 de novembre del 2010

Súria


Súria
Cargado originalmente por Queralt Vegas
Geografia
Se situa a uns 15 km de Manresa, capital de la comarca, a la vall del Cardener, que travessa la població deixant a una banda el popular barri de Salipota i a l'altra la part més antiga del poble sota el promontori on es localitza el Poble Vell, edificat al voltant del castell en un espai estret i emmurallat, conserva tota la seva fisonomia medieval de carrers estrets, arcades i porxos.
Accidentat pels contraforts de les serres de Castelltallat (601 m), a l'oest, i de Castelladral (515 m), al nord. També drenen el terme el torrent de Coaner, afluent del Cardener per la dreta, i la riera de Tordell i la d'Hortons, afluents per l'esquerra.

Història
El nom de Súria podria provenir d'època romana com a Sorisa.
Els orígens del nucli urbà de Súria cal buscar-los al final de l'època medieval, tot i que no va ser fins als segles XVII i XVIII que va experimentar el seu major creixement i Súria es va convertir en una vila fortificada, aprofitant-ne l'emplaçament natural.
El 1932 fou un dels principals centres de l'aixecament de l'alt Llobregat i la vila es mantingué aïllada durant quatre dies, després de la proclamació del comunisme llibertari.

www.firesifestes.com/Fires/F-Medieval-Suria.htm