dimecres, 25 d’agost del 2010

Santa Maria dels Turers de Banyoles

Santa Maria dels Turers és una església gòtica situada al nucli de la població de Banyoles, a l'Estany. És un dels primers exemples del Principat de l'arquitectura gòtica catalana.
Està documentada des de l'any 1017. L'església original va ser construïda per encàrrec de l'abat del monestir de Sant Esteve i era d'estil romànic.
A final del segle XIII es va demolir l'antiga església, que quedava petita en relació al creixement de població de la ciutat, i es va edificar el nou temple, que es va finalitzar cap al 1333. Originalment de planta basilical, estava formada per una nau central original, d'11 m d'amplada, culminada amb un absis heptagonal que se sustenta sosté sobre importants contraforts. Posteriorment, entre els segles XVII i XIX, es van construir les dues naus laterals.

L'actual façana principal, la que dóna a la placeta, és d'estil neoclàssic. La façana que dóna al carrer de l'Església és la portalada primitiva. Està formada per arcs ogivals i un timpà. Les impostes i els capitells estan decorats amb motius vegetals i animals. Al timpà hi ha unes pintures murals que són originals de la primera meitat del segle XIV. Les pintures estan bastant malmeses. Les pintures Estan dividides en tres parts, una de central i dues de laterals. A la part central s'observa l'escena de la Crucifixió de Crist, amb Joan a mà dreta amb gest dolorós; i Maria a mà esquerra, defallint, sostinguda per les dues Maries. A les parts laterals hi ha dues figures amb les palmes del martiri. A mitjans del segle XIV els abats de Sant Esteve de Banyoles van prohibir l'exhibició pública de la relíquia de la Veracreu, que segurament va arribar a Santa Maria com a conseqüència de les ambaixades d'Eymeric d'Usall a Egipte (1303-1304 i 1305-1306). Sembla que aquesta relíquia s'ha perdut en algun moment posterior a la Desamortització de Mendizábal.