L'església de Sant Julià d'Estavar es troba al poble de Estavar pertanyent a la comarca catalana de l'Alta Cerdanya del departament dels Pirineus Orientals.
Edifici
La seva edificació es va portar a terme a la segona meitat del segle XII, de la qual es conserva l'absis i el principi de la nau, la resta, són modificacions i reconstruccions posteriors. És de planta rectangular amb un absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada. Com altres esglésies de la comarca té la sagristia i dues capelles laterals afegides més tard, dins una de les capelles hi ha una làpida amb la data de 1538.
Exterior
En el centre de l'absis es troba una finestra amb tres arquivoltes, la interior de bordó llis, la central imitant un cordó i la més exterior està reforçada amb un arc de pedres allargades. En la part superior del tambor de l'absis es troba un fris de dents de serra que ho sostenen unes mènsules tallades amb figures geomètriques, d'animals i de caps humans, aquestes de factura semblant a d'altres que hom pot veure a l'absis de les esglésies de Bolvir i de Guils.
A un cos afegit un poc més alt que la nau, hi ha el campanar de cadireta amb una obertura de dos ulls. La porta d'entrada situada en el mur sud, és de tres arquivoltes llises.
Queda a l'interior de l'absis uns fragments de les seves pintures murals, als quals s'aprecia el Pantocràtor i alguna resta d'altres figures.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada