dijous, 29 de juliol del 2010

Claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell

La catedral de la Seu d'Urgell, anomenada Catedral de Santa Maria d'Urgell o Catedral d'Urgell, és una catedral que es troba a la ciutat de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), seu del Bisbat d'Urgell. Aquest temple és el principal de la diòcesi i està dedicat a Santa Maria. Actualment és l'única catedral romànica de Catalunya ja que la Seu Vella de Lleida, un altre temple catedralici romànic, va deixar de ser la catedral del Bisbat de Lleida. La Catedral d'Urgell és considerada un exemplar únic dins el romànic català per les seves característiques italianitzants, altament visibles en l'ornamenta de la façana.

El temple data del segle XII i està presidit per la Mare de Déu d'Urgell, patrona de la ciutat. Aquesta talla policromada del segle XIII, situada dins l'absidiola de l'altar major, és d'estil romànic i va ser restaurada el 1922. Sovint és anomenada Mare de Déu d'Andorra perquè segons la tradició havia estat amagada a Andorra durant la invasió sarraïna.

Cal esmentar que la ciutat on es troba la catedral deu el seu nom actual a ser la seu del Bisbat d'Urgell i acollir la catedral. Aquesta és la tercera catedral construïda a la diòcesi i la segona erigida al mateix emplaçament, tot i que la primera de les tres ja fou erigida a la plana on al voltant nasqué un nou barri anomenat en llatí vicus Sedes Urgelli, és a dir barri de la Seu d'Urgell, entenent seu com a càtedra o tron d'un bisbe que exerceix una jurisdicció, església catedral i capital d'una diòcesi.