dijous, 29 de juliol del 2010

Sant Esteve d'Olius


Sant Esteve d'Olius
Cargado originalmente por [[ V€g@$ ]]
Sant Esteve d'Olius és una església romànica de finals del segle XI situada al municipi d´Olius, al Solsonès. Destaca per la seva magnífica cripta.

Consagrada l'any 1079, és un edifici interessant del romànic rudimentari. Consta d´una sola nau amb volta de canó, amb absis semicircular amb arcuacions i bandes llombardes i tres finestres. Unes escales condueixen al presbiteri, originant un espai superior, i unes altres davallen a la cripta. Il·luminada per tres finestres, segueix la planta de l´absis i consta de tres naus separades per columnes amb capitells.

Representa un tipus peculiar dins el conjunt de l´arquitectura catalana del segle XI per les seves proporcions, grandioses en un edifici d´una sola nau, i per la presencia de la cripta que divideix en dos l´espai interior. També s'hi alça un campanar d'època més tardana (segle XVI).

Al costat de l'església hi ha un cementiri modernista d'aire gaudinià, construït l'any 1916 sobre grans roques per Bernardí Martorell, deixeble del mateix Antoni Gaudí. L'edifici fou declarat Monument Històric Artístic l'any 1980.