dijous, 29 de juliol del 2010

Ermita de Sant Marc, a cal Bassacs, Gironella

En un tranquil emplaçament prop de cal Bassacs se sap que des de fa molt temps hi ha hagut un espai dedicat al culte religiós. Situat al capdamunt d’un turonet trobem una curiosa edificació adossada a una roca. Segons sembla, aquesta roca havia estat excavada, com a mínim des del segle IX, per ser utilitzada com a eremitori per al culte a Déu o com a espai de reflexió i misticisme. Probablement des de temps remots aquest lloc ha estat dedicat a la religió, però no fou fins al segle XVIII, concretament el 1749, que no es construí la capella que ens ha arribat als nostres dies.

L’església consta d’una única nau amb un sol absis, aprofitant l’antic eremitori excavat a la pedra. Una obertura recent, al segle XVIII, al centre de l’absis, permet l’entrada de llum a l’interior del temple. Cal esmentar que està emmarcada per tres pedres allargassades i sostinguda per dues filades de carreuons elaborant així la forma més semblant a l’estil romànic. D’aquesta manera el que fa és crear una finestra espitllerada.

Altres elements a remarcar són el contrafort que roman impassible en un dels laterals, sostenint el pes potser mal equilibrat de l’edifici, i el canvi de funció del peculiar absis, que avui en dia ha passat a adquirir funcions de sagristia.

La portalada compta amb poca decoració, simplement una porta d’arc de mig punt adovellat, a cobert del sol i la pluja per un petit porxo. També ens cal destacar l’òcul al centre de la façana, que permet l’entrada de la llum, i el campanar d’espadanya, situat al capdamunt de la façana.

Per altra banda, és interessant descobrir que a pocs metres hi ha les restes d’un antic edifici del qual no se’n pot identificar la funció. Adossat a la roca hi trobem els vestigis d’una antiga construcció amb coberta i dos pisos. Excavats a la pedra, hi ha les restes d’un sepulcre i d’una gran escala.

No lluny d’aquí descobrim, també, altres elements que ens delaten l’existència d’una antiga torre circular de defensa, probablement construïda al segle IX pels carolingis.

Curiositats
L’element més singular i destacat de tot l’edifici són, però, els grafits medievals. Unes incisions a la pedra representant uns castells medievals que, segurament, pertanyen al segle XIII o XIV.