dijous, 29 de juliol del 2010

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona, conegut també per les seves sigles MACBA, està dedicat bàsicament a l'exposició d'obres realitzades durant la segona meitat del segle XX. Es troba en el barri d'El Raval a la ciutat de Barcelona, molt a prop del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El seu actual director és Bartomeu Marí.

La idea d'establir a la ciutat un museu d'aquestes característiques es deu a l'escriptor i crític d'art Alexandre Cirici-Pellicer qui, el 1959, va començar a reunir una col·lecció d'obres. Cirici va contar amb l'ajuda d'altres afeccionats a l'art que van contribuir en l'ampliació de la col·lecció. Van realitzar diverses exposicions itinerants amb obres d'artistes de l'època. La mostra L'art i la pau, celebrada el 1963 i que tenia un clar contingut antifranquista, va suposar la fi de la idea de Cirici. La col·lecció fins llavors recopilada es va dipositar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

La idea no va ser recuperada fins el 1985. Es va crear un consorci del què formaven part l' Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i es va decidir situar el nou museu a l'antiga Casa de la Caritat. La idea va quedar novament frenada fins que el 1986, l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall i Mira, va encarregar la construcció d'un nou edifici perquè fos la seu del futur museu. El 1987 es va constituir la Fundació Museu d'Art Contemporani, de caràcter privat, que es va unir al consorci format per les dues administracions públiques. El MACBA va obrir les seves portes el 28 de novembre de 1995.

La construcció de la que seria la seu del museu es va encarregar a l'arquitecte estatunidenc Richard Meier. L'edifici projectat per Meier pretén unir l'art contemporani exposat a l'interior amb les formes històriques dels edificis de la zona. L'entrada al MACBA dóna accés a un vestíbul de forma cilíndrica des del qual s'accedeix, per mitjà d'unes rampes, a les diferents galeries en què es realitzen les exposicions. La utilització del color blanc, complementada per l'ús de claraboies de vidre i de materials reflectants, fa que l'edifici disposi d'una especial lluminositat.