dijous, 29 de juliol del 2010

Església de la Mare de Déu dels Àngels de Casserres

Al voltant del castell de Casserres, que estava ubicat sobre el que era una roca espadada que actualment hi ha la Casa de la Vila, també hi havia un barri de cases que formaven el carrer dit del Tossal. Per al servei dels habitants de la barriada, a finals del segle XIV, s'hi va edificar una Capella anomenada Sta. Maria de l'Àngel.

L'església de la Mare de Déu del Àngels és un edifici del S. XVII amb tres naus, capelles a les naus laterals i transsepte ampli davant el presbiteri. Aquesta església fou reconstruïda el 1380 sobre una primera capella, anomenada Santa Maria de l'Àngel (datada aquesta del S. XIV), en l'espaiosa façana de l'església actual es veu encara la porta i finestral gòtic tapiats de la capella del àngel.. La nova església fou consagrada sota l'advocació de l'Àngel Custodi. La façana principal, situada a ponent de l'actual església, presenta encara l'arrencada de l'arc de la primera capella del segle XIV, al costat de la porta d'accés que presenta una senzilla ornamentació amb frontó.

La raó de la construcció de l'església de la Mare de Déu dels Àngels obeeix a la relativa llunyania del nucli urbà -anomenat "el barri de Casserres"- respecte de la parroquial de Sant Pau. De cara al servei religiós dels habitants, la citada primera capella s'edificà al bell mig de l'antiga plaça del poble. A partir de 1380 començaren les donacions i censals per a la construcció de la nova església.

Quan va ésser cremada tota la població el 1653 durant la guerra dels Segadors calgué reedificar l'església, la qual, ara sota l'advocació de Nostra Senyora dels Àngels, es començà a construir l'any 1668 i restà acabada el 1681, patrocinada pel senyor de Casserres, marquès de Marimon, el seu administrador Rossinyol i Francesc Niubò (a) Bernadàs, enterrats els dos últims davant el presbiteri.