dimecres, 5 de setembre de 2012

La Bisbal del Penedès

La Bisbal del Penedès by Queralt Vegas
La Bisbal del Penedès, a photo by Queralt Vegas on Flickr.

La vila de la Bisbal del Penedès (186 m d'altitud i 150 h el 2006), que ho és per decret reial de la reina regent Maria Cristina, des del 1899, tenia 1 176 h el 2005. És endreçada i ben urbanitzada entorn de l'església parroquial de Santa Maria, que depèn de l'arxiprestat del Vendrell, on es venerava una imatge de la Mare de Déu de la Llet fins la guerra civil. Avui es venera la imatge de Santa Maria. El temple és de construcció moderna, neogòtica, amb una nau central i dues de laterals. El campanar és una torre vuitavada. La façana de l'església és protegida per un atri, que també cobreix l'entrada al Centre Catequístic, a l'esquerra del temple. El temple es va edificar sobre un altre de més antic, consagrat en data incerta, que, en qualsevol cas, havia de ser anterior al 1279, any que correspon a la tributació de la dècima papal. Per una visita pastoral de l'any 1379 sabem que l'església era parcialment derruïda. El 1388 s'esmenta com a sufragània seva la capella de Santa Cristina, que es construïa al coll de la Rubiola, al costat del vell camí del Penedès a Valls, la qual ja és documentada l'any 1348.
Popularment es distingeixen tres barris, amb els noms de barri de Baix, la Plaça i la Riba. El primer d'ells, situat al S de la població, arriba fins a la meitat del carrer Major, on se situa l'antiga casa senyorial dels Salbà, i és tancat per la riera. El barri de la Riba voreja la dreta de la riera i s'uneix amb el de la Plaça per un pont de pedra. L'eix del barri és el carrer de Santa Cristina, que comença en el pont i acaba a la carretera de la Bisbal a Valls. Al carrer Major hi ha la casa de la vila, en un edifici restaurat i sense data. A mà dreta, però, hi ha una casa que n'és contemporània, la qual té una llinda amb la data del 1786 i les eines d'un boter. El barri més antic és al N de l'església, la qual, a la part del darrere, també conserva vells murs d'una notable antiguitat. Veïna daaquests murs és la casa coneguda com Cal Magre, que conté notables arcades de pedra. En aquest barri de la Plaça hi ha altres cases amb arcades, finestrals i cantoneres de pedra, amb algun gruixut i arcaic contrafort, totes elles en carrers adjacents al que fou casal dels barons de Salbà, és a dir, als carrers de Balmes, Sant Roc i Sant Sebastià. La casa situada a l'esquerra del casal dels Salbà, de la plaça Major, en conserva part de l'estructura. Al cap del carrer de Balmes hi ha l'edifici de l'escola, de planta baixa, estructura rectangular i una torre circular, amb coberta cònica, a cada extrem. Inaugurat el 1923, va ser ampliat i remodelat posteriorment.
La riera, que ara només porta aigua quan plou, sembla que encara tenia un petit curs permanent a la darreria del segle XIX. No obstant això, encara es poden localitzar brolls d'aigua a l'indret de la Font dels Albers i al lloc denominat “els safaretjos”, que de fet procedeix de la immemorial Font de Mossèn Palau, captació d'aigua a peu de la riera, a pocs metres d'un desaparegut hostal i en el mateix punt de cruïlla del camí ral amb la riera. A la part oriental del nucli urbà hi ha l'avinguda del Baix Penedès, que és el començament de la carretera que puja a la Joncosa del Montmell. A la banda oposada hom troba la plaça de l'Onze de Setembre, ornamentada al bell mig amb un monòlit, de fet una pedra mil·liar, que l'historiador de la vila, el senyor Solé i Caralt, va trobar a la seva propietat de la Devesa, del terme de Sant Vicenç de Calders, i que féu portar a la vila nadiua.
A la vila han estat constituïdes diverses associacions. Destaquen la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca i una Casa de Cultura que ha estat la seu d'una biblioteca, l'arxiu municipal i un museu local. Entre les festes que se celebren a la vila cal esmentar la festa major, a l'agost, que té anomenada per la concentració castellera. La festa d'hivern se celebra al gener. Mereixen atenció les festes dels barris i del pa beneït, que celebren cadascun dels tres barris durant la vuitada del Corpus. El dilluns de Pasqua Florida hi ha un aplec a l'ermita de Santa Cristina. Per Reis es fan unes notables cavalcades, per Carnestoltes tenen lloc diversos actes arreu de la vila i en data variable, pel març, se celebren els Tres Tombs.

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0010211