dimecres, 12 de gener del 2011

Moià


Moià
Cargado originalmente por Queralt Vegas
Moià és una vila, cap del municipi del mateix nom, de la comarca natural del Moianès, de la qual actua com a cap comarcal, adscrit administrativament a la del Bages, mentre no es reconegui oficialment la comarca del Moianès, molt reivindicada des de fa temps pels moianesencs.
Està situat al centre de la comarca del Moianès i a l'extrem nord-est de la del Bages.
L'any 1983 tenia un cens de 3.140 habitants. El 31 de desembre de 2008 ja arriba a 5.711 habitants (creixement d'un 79,6 % en un quart de segle), i el 2010 a 5.713. La seva economia es basa en la ramaderia, l'agricultura, el comerç, la construcció, el lleure, la indústria tèxtil i l'alimentària.
És la població més important de l'altiplà del Moianès, el qual configura una comarca natural integrada per deu municipis que pertanyen administrativament a les comarques del Bages (Calders, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló), al Vallès Oriental (Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja) i a Osona (Collsuspina). Aquests municipis comparteixen serveis mancomunats a través del Consorci per a la promoció dels municipis del Moianès.
En l'actualitat, el terme municipal de Moià és molt extens: depassa els 75 km². És així des del 1846, quan pràcticament es va doblar el terme en ser-hi agregat el terme de Ferrerons i Rodors, independent fins aquell any, atès que aquell ajuntament no assolia, per poc, el nombre mínims de veïns (caps de casa, en realitat) per poder mantenir la independència municipal: en tenien 22, i en calien 30. Per ordre de la superioritat, es van haver d'unir a Moià.
Afegit al seu entorn natural, amb els seus boscos, camins, masos i cases rurals d'acollida, com a llocs d'interès s'hi poden trobar les Coves del Toll, la Casa-Museu de Rafel Casanova, el Parc Municipal, el Molí Nou, la casa del tenor Francesc Viñas i el Castell de Clarà.

ca.wikipedia.org/wiki/Moi%C3%A0