dimarts, 5 d’octubre del 2010

Castellfollit de la Roca


Castellfollit de la Roca
Cargado originalmente por [[ V€g@$ ]]
Castellfollit de la Roca és una vila i municipi de la comarca de la Garrotxa. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És un dels municipis més petits de Catalunya, amb menys d'un quilòmetre quadrat. El terme comprèn el nucli urbà, un alzinar 35 ha. i unes 30 ha. de terres de secà.

Orografia:
El poble està siturat a 296 m d'altitud i s'assenta en una cinglera basàltica, la cinglera de Castellfollit. Té més de 50m d'alçària i gairebé un quilòmetre de longitud. Aquesta cinglera basàltica és la conseqüència de l'acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell sobre les restes volcàniques de fa milers d'anys. La cinglera és la superposició de dues colades de lava: la primera, amb 217.000 anys d'antiguitat, prové de Batet de la Serra (Olot) i està formada per lloses. La segona, té uns 192.000 anys d'antiguitat i prové dels volcans de Begudà (Sant Joan les Fonts).

Origen del nom:

Hi ha dues versions sobre l'origen del nom Castellfollit de la Roca:
La primera diu que està relacionada amb l'existència d'un castell a la zona, i es justifica ja que en l'any 1906 es troba el nom "Kastro Follit". En altres documents apareixen els noms de "Castro-Follito" i "Castello-Follito". En referència a la paraula "follit" pot ser del fet que la construcció sigui laminada, és a dir, realitzada amb pissarra. Com que a la zona no es troba aquest tipus de roca, es creu que el nom és per la similitud amb el basalt.
La segona diu que no ve de cap construcció militar, sinó de la silueta de la cinglera, per la seva similitud a una fortalesa. La paraula "follit", doncs, provindria de què la cinglera s'ha format com si fossin fulles allargades.
Recentment s'han afegit les paraules "de la Roca" per diferenciar-lo dels altres dos pobles catalans amb el mateix nom: Castellfollit del Boix i Castellfollit de Riubregós.

Història:
L'antiga vila, que estava envoltada de murs, va ser destruïda pels terratrèmols de 1427-28.
L'any 1462, va caure en mans dels remences de Francesc de Verntallat durant la Guerra Civil Catalana. El 1657, durant la Guerra dels Segadors, hi va tenir lloc una batalla en la qual els francesos van ser derrotats per les tropes castellanes comandades per Francisco de Orozco, el marquès de Mortara. L'any 1691, els francesos van enderrocar el castell. El 1874, durant la Tercera Guerra Carlina, hi va tenir un combat a les runes del castell, en el qual les forces carlines de Savalls van derrotar les republicanes de Nouvilas.

Activitats econòmiques:
L'agricultura de Castellfollit es fonamenta pel cultiu de cereals i les activitats ramaderes per la cria d'aviram i de bestià porcí.
A partir de l'època de desplegament de la industrialització,1 950/1970 el municipi ubicava unes quantes empreses - caràcter familiar, que abastaven de feina als habitants de Castellfollit. Hi havia principalment, indústries textils, càrniques i de pells.
Amb la desubicació de les industries dels centres urbans cap a polígons industrils, i els canvis geracionals de les amílies industrials, a l'entrar el segle 21, Castellfollit ha esdevingut un municipi residencial per als castellfollitencs, que s'han de traslladar a municipis propers per treballar.