dijous, 30 de setembre del 2010

Els gegants de Solsona


Els gegants de Solsona
Cargado originalmente por [[ V€g@$ ]]
La primera referència sobre els gegants és de 1675, quan va aparèixer una primera parella. La segona parella arribaria l'any 1727, amb motiu de la translació de la imatge de la Mare de Déu del Claustre. És poc comú que les ciutats es dotessin tan aviat d'un conjunt de gegants tan nombrós en una mateixa festa.

Dels nostres gegants també és destacable la seva evolució. Les figures femenines han anat adaptant la seva imatge als canvis, com en la major part de poblacions catalanes, per tal de mostrar la moda de cada temps; no va ser fins a l'any 1935 que van començar a vestir de forma medieval. Quant a les figures masculines, cal dir que han mantingut sempre la seves pròpies característiques, de noble, el gegant jove, i de guerrer, el gegant vell.

Precisament aquest darrer és, juntament amb el drac, l'element per antonomàsia de la nostra Festa Major. Ho destaca el fet que, tot i haver hagut de canviar la peça per diverses raons, la població solsonina no ha acceptat que canviés d'aspecte i, si observem el gegant vell del segle XIX i el de 1959, les diferències són poques. S'ha exigit sempre uns requisits estètics i simbòlics que l'identifiquen.

www.solsonalafesta.net/elsgegants.html