dilluns, 6 de setembre del 2010

Castell de la Bisbal


Castell de la Bisbal
Cargado originalmente por [[ V€g@$ ]]

El castell de la Bisbal, situat al centre de la Bisbal d'Empordà, és l'antic palau episcopal residència dels bisbes de Girona, que eren senyors de la ciutat. Constitueix una extraordinària mostra de l'arquitectura civil de l'edat mitjana.

Història
Documentat l'any 1180, a cavall dels segles XII i XIII va ser escenari dels durs enfrontaments entre la família Cruïlles i el bisbat de Girona. Finalment, el bisbat rebria la plena jurisdicció civil i criminal de la vila per decisió de Jaume I. Des d'aquí, el bisbat va centralitzar l'administració de les seves importants possessions.

Arquitectura
D'origen romànic de finals del segle XII, va ser fortament reformat el segle XIV amb la construcció d'altres dependències com un pati d'armes, graners, horts, i sobretot amb una muralla exterior. També es modificà als segles XVI i XVII amb l'afegit d'un cos rectangular a la façana de ponent.
Té un pati central i davant la façana queden les restes de les seves antigues muralles que envoltaven l'antiga plaça d'armes del castell. Conserva una capella romànica a la part alta. Sobre la porta principal s'observen els signes d'identitat, escut, nom del bisbe Francisco Arévalo de Zuazo, i l'any 1604, per commemorar les obres de reformes realitzades.
Durant el segle XIX s'utilitzà com a presó.
Actualment allotja l'Arxiu Històric Comarcal i des de la seva terrassa superior es té una vista panoràmica excel·lent de la ciutat i de la plana que s'estén fins les Gavarres.