dijous, 29 de juliol del 2010

Sant Esteva de Tubau


Sant Esteva de Tubau
Cargado originalmente por [[ V€g@$ ]]
L'església de Montner apareix referenciada en uns documents amb data de l'any 905, pel que sens dubte estava erigida durant el període carolingi. Poc se sap de la seva història , tan solament la data indicada, encara que és de suposar que existís un petit assentament poblat al seu al voltant o proper, del que la masia que avui trobem a uns 200 metres al nord seu pot ser un dels restes.
L'ermita va ser sanejada, netejada i restaurada durant l'any 1974.


DESCRIPCIÓ.

Es tracta d' una petita construcció d' una sola nau rectangular, amb un absis situat en la seva part oriental de planta trapezoïdal. Sobre la façana oest, on se situa la senzilla porta d' entrada amb arc de mig punt, apareix un campanar d'espadanya amb dos obertures, de factura posterior al període romànic. La coberta de la nau s' endevina de canó, mentre que el sostre de l'absis apareix una mica rebaixat per sota del nivell de la primera. Es tracta sens dubte d'un edifici de construcció pre-romànica, a tenor del perfil de la seva planta rectangular amb absis no circular i la seva irregularitat benvolguda des de l'exterior .

L'edifici no conta amb cap decoració en l' exterior, els paraments estan conformats per bastes peces poc llaurades i col·locades regularment amb argamassa. L'única excepció la trobem en la finestra situada en l'absis, que podem veure des de l'exterior oberta a força de dos grans blocs de pedra, l'inferior que fa les vegades de base i el superior, llaurat en forma de arc de mig punt per a allotjar l'espai de la finestra. Aquesta última peça és la qual apareix rudimentàriament treballada, podem observar unes figures una mica desgastades pel temps, però que podem distingir com una coloma situada de perfil amb les ales desplegades a la nostra esquerra , una creu en la part superior de la finestra i un arbre amb gruixudes fulles representades.